“Nee, nee, eerst zo snijden, en dan pas zo.” Met een witloofstronk in mijn ene, en een keukenmes in de andere, luister ik naar Mohammed die me uitlegt hoe ik die stronk het beste snij.

(Mohammed (midden), naast de andere vrijwilligers Katrien en Leonce Germonprez)

Mohammed is vrijwilliger bij vzw FRANK die elke woensdagmiddag een ‘volkskeuken’ organiseert. Vandaag worden er 54 gasten verwacht voor de maaltijd. Iedereen is in rep en roer om de maaltijd tegen 12u30 stipt geserveerd te krijgen.

Eén van de verantwoordelijken in de keuken is Patrick Vandaele, die in het verleden nog garçon is geweest. Daarnaast is hij ook actief als kunstenaar en stelt momenteel tentoon in CC De Steiger, waar zijn werk deel uitmaakt van de tentoonstelling ‘Het Voorstel’.

(Patrick Vandaele (midden), Catherine Lavogez (links) en Dominique Meesseman)

Enkele dagen geleden ging ik er al eens langs toen de vzw een ‘klerenswap’ organiseerde; een verkoop van tweedehands kleren aan een gunstige prijs. Ik ontmoette er toen de voorzitster, Dominique Meesseman, en de geëngageerde vrijwilligster, Catherine Lavogez.

(Catherine en Dominique aan de kassa van de ‘klerenswap’)

Vzw FRANK, ‘de vijf-zeven’ in de volksmond (Koningstraat 57), is een vereniging die draait op een vaste equipe van vrijwilligers en zonder subsidies, vertelden ze me. De ‘volkskeuken’ op woensdagmiddag is hun hoofdactiviteit. Daarnaast worden er, in het gebouw waar ze gehuisvest zijn, allerlei activiteiten georganiseerd. De vele ruimtes in het gebouw kunnen gebruikt worden door iedereen die er nood zou aan hebben, tegen een kleine vergoeding. Zo organiseerden ze o.a. al tentoonstellingen, (privé-)feesten, optredens en lezingen, en werden de lokalen gebruikt voor repetities van amateurtheatergezelschappen of lokale bandjes.
Tijdens de zomer werken ze samen met vzw Boegie Woegie aan een festival met muziek en lezingen.
Ze namen de ruimte over van de organisatie ‘de Figuranten’, en sloten een gunstige overeenkomst met de huisbaas, die het project zo ook ondersteunt.

Na mijn eerste kennismaking werd ik uitgenodigd om op woensdag te komen helpen aan de voorbereidingen van de ‘volkskeuken’-maaltijd. Na het versnijden van de witloof, en vervolgens de appeltjes, volgens de mij aangereikte richtlijnen, help ik nog bij het afgieten van de aardappelen en praat ik kort met enkele vrijwilligers en bezoekers, alvorens ik mee aanschuif voor de maaltijd. Deze wordt aangeboden aan de zeer voordelige tarieven van €2 voor vrijwilligers , en €5 voor gasten. Er heerst zowel binnen, als buiten in de zon, een erg gemoedelijke sfeer, met een gemixte groep van jong en oud, dik en dun, vrouw en man, allochtoon en autochtoon,… vzw FRANK is een plek waar iedereen welkom is.

Enkele beelden: